Hortensia wel of niet snoeien?

Hortensia’s zijn makkelijke planten die elk jaar prachtig bloeien. Sommige soorten hortensia’s moet je snoeien voor een rijke bloei, andere juist niet. Wanneer en waarom moet je welke hortensia’s snoeien? En welke laat je met rust?

Boerenhortensia
De populaire Hydrangea macrophylla bloeit op meerjarig hout.* Voor een rijke bloei hoef je deze hortensia’s niet te snoeien. Zou je een boerenhortensia in het voorjaar flink terugsnoeien dan geeft hij amper bloemen! Alleen om de plant groeikrachtig te houden is het nodig hem na een jaar of vier te verjongen. Dat doe je door enkele van de oudste, dikste takken tot bij de grond af te knippen. Als je op deze manier elk jaar 25 procent van het totaal aantal takken wegneemt, is na vier jaar de hele hortensia verjongt.

Laat de ingedroogde bloemen de hele winter aan de plant zitten. Verwijder ze pas in april want ze beschermen de kwetsbare knoppen die lager aan de takken zitten tegen late nachtvorst. Knip de oude bloemen af vlak boven een paar krachtige knoppen.

*Een uitzondering vormt de nieuwe generatie boerenhortensia zoals hortensia Forever & Ever, deze bloeien op nieuw hout. Terugsnoeien kan bij deze hortensia geen kwaad.

Pluimhortensia
Hydrangea paniculata bloeit op eenjarig hout, dus op takken die in datzelfde seizoen zijn gevormd. Je kunt deze soort hortensia’s in maart flink terugsnoeien, tot zo’n 15 cm boven de grond.
Snoei de plant wat hoger als je wil dat hij stevige gesteltakken krijgt. In beide gevallen zal de hortensia krachtig uitlopen en grote bloemen geven. Heb je liever een hogere struik met kleinere bloemen snoei de pluimhortensia dan helemaal niet.
pluimhortensia
Hydrangea arborescens
De bekende ‘Annabelle’ is een van de hortensia’s die tot deze soort horen. Ook Hydrangea arborescens bloeit op eenjarig hout waardoor je hem in maart tot zo’n 30 cm boven de grond kunt terug knippen. Dit geeft grote bloemen. Heb je liever iets kleinere bolvormige bloemen en stevigere stengels (die je minder hoeft te steunen) knip de plant dan slechts licht.
hortensia arborescens
Klimhortensia
De klimhortensia (Hydrangea anomal subsp. petiolaris) heeft geen snoei nodig. Alleen als hij te hoog of te breed wordt, knip je hem wat terug. Ook de uitgebloeide bloeiwijzen kun je afknippen, bij voorkeur na de winter.

Berghortensia
Hydrangea serrata snoei je op dezelfde manier als boerenhortensia’s.

Overige hortensia’s
Fluweelhortensia (Hydrangea aspera), eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) en waterstruik (Hydrangea involucrata) hebben alleen snoei nodig om de struik te vormen. Daarna is snoeien overbodig. Knip bij jonge planten in de winter zwakke, kruisende en verkeerd geplaatste scheuten weg. Je krijgt dan een evenwichtig opgebouwde struik met sterke takken.